Neblahý, ovšem očekávatelný krok. Pečivo skokově zdraží, podle pekařů až o třetinu. Zatím

 Události 
15. října 2021 06:30 / Naďa Stehlíková
  2
📷
1 fotografie v galerii
Nejen za chléb si budeme muset připlatit Shutterstock
Extrémně rostoucí vstupní náklady nutí pekaře promítnout je do cen pečiva. To je neblahý ovšem očekávatelný krok, který zazněl na tiskové konferenci ke Světovému dni chleba, jenž připadá na sobotu.

Kvalita českého chleba a pečiva obecně, bohatý sortiment a reakce na požadavky zákazníků jsou jedny z nejlepších v Evropě. Na druhou stranu je cena například bochníku chleba pátá nejnižší z celé unie. Náklady na výrobu pečiva rychle rostou a pekaři budou muset upravit ceny, aby zajistili jak jeho výrobu, tak stávající vysokou kvalitu.

Zvyšují se výkupní ceny surovin

Pekařům do karet nehraje fakt, že se skokově zvyšují výkupní ceny prakticky všech pekařských surovin. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala stoupla meziročně cena pšenice o 17 %, semen řepky olejné o 19 % a zvyšují se i ceny mléka. Olej skokově zdražil o 65 %, mouka o čtvrtinu, o desítky procent vzrostly ceny elektřiny, plynu nebo pohonných hmot. A to nejsou zdaleka jediné rostoucí náklady. „Zvyšují se mzdové náklady, ceny obalových materiálů, krmných směsí nebo minerálních hnojiv,“ uvedl Doležal.

Ceny jsou dlouhodobě neudržitelné

Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal upozornil, že od začátku roku stouply pekárnám celkové náklady o zhruba 30 %, přičemž ceny základních výrobků dlouhodobě stagnují. „Tato situace je pro pekárny neudržitelná. Pokud by neuvedly do souladu rostoucí náklady s cenami svých výrobků, desítky z nich by musely ukončit podnikání,“ řekl Dřízal.

Navýšení podle něj ale nepocítíme tak razantně. „Nezbytná úprava cen pekařských výrobků by spotřebitele neměla výrazněji finančně zasáhnout. Například průměrný Čech zkonzumuje ročně 40 kg chleba, jehož spotřebitelská cena je 30 Kč za kg. Případné zvýšení cen pekařů v úrovni rostoucích nákladů by znamenalo měsíčně výdaj 30 Kč navíc,“ vypočítává Dřízal.

Na kvalitu chleba můžeme být hrdí

Sortiment nabídky a kvalita českého chleba je v Evropě na přední úrovni. Chléb v Česku vyrábí okolo 700 pekáren, které ročně vyprodukují 275 tisíc tun této oblíbené základní potraviny. Denně přijde na trh přibližně milion bochníků. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová zdůraznila především vysokou kvalitu českých nejen pekařských výrobků. „Vědecké pracoviště týdeníku The Economist zařadilo české potraviny mezi nejbezpečnější na světě. Za námi skončily například Německo, Francie, Velká Británie a další významné evropské země. Páté místo je skvělé a máme být na co pyšní!“ uzavřela Večeřová.

Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů v ČR.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky