Neblahý, ovšem očekávatelný krok. Pečivo skokově zdraží, podle pekařů až o třetinu. Zatím
Kvalita českého chleba a pečiva obecně, bohatý sortiment a reakce na požadavky zákazníků jsou jedny z nejlepších v Evropě. Na druhou stranu je cena například bochníku chleba pátá nejnižší z celé unie. Náklady na výrobu pečiva rychle rostou a pekaři budou muset upravit ceny, aby zajistili jak jeho výrobu, tak stávající vysokou kvalitu.
Zvyšují se výkupní ceny surovin
Pekařům do karet nehraje fakt, že se skokově zvyšují výkupní ceny prakticky všech pekařských surovin. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala stoupla meziročně cena pšenice o 17 %, semen řepky olejné o 19 % a zvyšují se i ceny mléka. Olej skokově zdražil o 65 %, mouka o čtvrtinu, o desítky procent vzrostly ceny elektřiny, plynu nebo pohonných hmot. A to nejsou zdaleka jediné rostoucí náklady. „Zvyšují se mzdové náklady, ceny obalových materiálů, krmných směsí nebo minerálních hnojiv,“ uvedl Doležal.
Ceny jsou dlouhodobě neudržitelné
Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal upozornil, že od začátku roku stouply pekárnám celkové náklady o zhruba 30 %, přičemž ceny základních výrobků dlouhodobě stagnují. „Tato situace je pro pekárny neudržitelná. Pokud by neuvedly do souladu rostoucí náklady s cenami svých výrobků, desítky z nich by musely ukončit podnikání,“ řekl Dřízal.
Navýšení podle něj ale nepocítíme tak razantně. „Nezbytná úprava cen pekařských výrobků by spotřebitele neměla výrazněji finančně zasáhnout. Například průměrný Čech zkonzumuje ročně 40 kg chleba, jehož spotřebitelská cena je 30 Kč za kg. Případné zvýšení cen pekařů v úrovni rostoucích nákladů by znamenalo měsíčně výdaj 30 Kč navíc,“ vypočítává Dřízal.
Na kvalitu chleba můžeme být hrdí
Sortiment nabídky a kvalita českého chleba je v Evropě na přední úrovni. Chléb v Česku vyrábí okolo 700 pekáren, které ročně vyprodukují 275 tisíc tun této oblíbené základní potraviny. Denně přijde na trh přibližně milion bochníků. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová zdůraznila především vysokou kvalitu českých nejen pekařských výrobků. „Vědecké pracoviště týdeníku The Economist zařadilo české potraviny mezi nejbezpečnější na světě. Za námi skončily například Německo, Francie, Velká Británie a další významné evropské země. Páté místo je skvělé a máme být na co pyšní!“ uzavřela Večeřová.
Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů v ČR.