Češi neskutečně hýří potravinami. Ročně vyhodí 57 kg jídla v přepočtu na obyvatele

 Události 
26. ledna 2022 07:48 / Naďa Stehlíková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Kdyby Češi tolik neplýtvali jídlem, ušetřili by dost peněz Depositphotos
Obrovské množství potravin, které v přepočtu na obyvatele ročně české domácnosti vyhodí, je alarmující. Podle dostupných údajů na tom začínáme být podobně jako Američané. Píše o tom ve své tiskové zprávě ekonom a komentátor Lukáš Kovanda.

Češi ročně vyhodí 57,1 kilogramu jídla v přepočtu na obyvatele. Takový je závěr loňské studie vědců z Univerzity Karlovy. V době letošní očekávané rapidní inflace v oblasti potravin, až desetiprocentní, rekordní v tomto miléniu, může být zvláště zajímavé alespoň orientačně odhadnout cenu takto vyhozeného jídla. A odvodit tedy tak následně, kolik by Češi mohli ušetřit, pokud by s jídlem nakládali hospodárněji.

Jako vodítko může posloužit situace v USA. Tam podle dat OSN loni lidé vyhodili v přepočtu na obyvatele ročně 59 kilogramů jídla. Což je údaj, který se velmi blíží zmíněnému údaji za Česko.

Podle zatím zřejmě nejpropracovanější studie na téma ceny vyhozeného jídla, jež staví právě na datech z USA a zahrnuje i stravování mimo domov, například v restauracích, činila v letech 2001 až 2016 ve Spojených státech cena vyhozeného jídla 3,62 dolaru v přepočtu na obyvatele a na den. Studie vyšla předloni ve vědeckém časopisu Nutrition Journal.

Z dat OECD přitom plyne, že běžný nákup, který v USA stojí 10 dolarů, lze v ČR pořídit za přibližně 131 korun. "Parita kupní síly mezi ČR a USA tak odpovídá 13,1. Jídlo, jež se denně v USA v přepočtu na hlavu vyhodí, tedy jídlo uvedené ceny 3,62 dolaru, by v ČR při zohlednění odlišné úrovně cenových hladin a směnného kursu stálo 3,62 krát 13,1, což se rovná 47,40 Kč," upřesnil ekonom Lukáš Kovanda.

Po úpravě zohledňující o něco nižší hmotnost jídla vyhozeného v ČR v porovnání s USA je výsledkem částka 45,90 Kč. "Taková cifra ovšem představuje spíše horní hranici ceny, jež vyčísluje, kolik Češi v přepočtu na obyvatele vyhodí denně jídla. Důvodem je například to, že se méně než v USA stravují v restauracích a obecně mimo domov," doplnil Kovanda.

Zdroj: lukaskovanda.cz, mdpi.com, forbes.com, nutritionj.biomedcentral.com, kupnisila.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky