Na hospody si ode dneška došlápnou hygienici i policisté. Chystají se rozsáhlé kontroly

 Události 
01. listopadu 2021 07:48 / Naďa Stehlíková
  2
📷
1 fotografie v galerii
Adam Vojtěch se nebojí, že by nová pravidla Nejvyšší správní soud zrušil vlada.cz (volný zdroj foto)
Provozovatelé a majitelé restaurací a hospod se ode dneška dostanou do hledáčku hygieniků a policistů, kteří chystají rozsáhlé kontroly. Budou prověřovat, zda obsluha kontroluje své zákazníky, zda jsou očkovaní nebo mají negativní test na covid.

A rozhodně nepůjde o nějaké nahodilé kontroly. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že v každém okrese bude v terénu jedna až dvě kontrolní skupiny. Hygienici s policisty podle ní nyní provedou 1 200 až 1 500 kontrol za týden.

Restauratér bude odpovědný za kontrolu dokladu. Host bude povinen certifikát předložit a bude ručit za to, že není falešný. Jinak by ho čekal postih. Pro vstup do restaurací lidé už také nebudou moci využít samotest, připomenula nová pravidla televize CNN Prima News.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navíc nemá obavy, že by nová pravidla znovu zrušil Nejvyšší správní soud. „Dnes už kontrola OTN probíhá na hromadných akcích. Bavili jsme se o tom s kolegy právníky, tak pokud to probíhá na jiných akcích, neměl by být problém, aby to probíhalo také v hospodách a restauracích. Právníci v tom problém nevidí,“ uvedl pro CNN Prima News. Zkratku OTN používají hygienici pro souhrn očkování, testování nebo prodělané nemoci.

O povinnosti personálu restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů rozhodl končící kabinet premiéra Andreje Babiš (ANO) 20. října. Opatření vyvolalo kritiku některých hospodských, podle který stát přenáší odpovědnost za šíření epidemie na majitele a provozovatele gastro služeb. Restrikce podle nich povedou k úbytku hostů a dalšímu poklesu tržeb.

Řada podniků se tak chystá nová pravidla záměrně nedodržovat. „Pokud se budeme držet práva, tak naši zaměstnanci ani já na to právo nemáme. Jedná se o čistou segregaci lidí a nechápu, proč máme omezovat zase v restauracích, ti lidé melou z posledního a jestli jim vláda zase do toho bude házet vidle, tak o celý tento segment přijdeme,“ řekl v reportáži pro CNN Prima NEWS majitel restaurace Jakub Olbert.

Kontrolovat bezinfekčnost hostů restaurací je nesmysl, jde jen o přenášení odpovědnosti státu za šíření koronaviru na majitele a provozovatele gastro služeb. To řekla ČTK také Radka Mlatečková, majitelka několika restaurací v centru Hradce Králové. Restrikce podle ní povede k úbytku hostů, může nastat i další pokles tržeb. „Vůbec si to nedovedu představit, nevím, jak to budeme stíhat. Velmi nás to zatíží,“ prohllásila Mlatečková.

Problémy očekává především v době obědů, kdy už nyní často nestíhají. „Pokud bychom museli lidem kontrolovat certifikáty, asi by to znamenalo přijmout dalšího člověka, což by znamenalo další peníze navíc,“ řekla Mlatečková.

Nedodržení nařízení ale může podniky přijít pořádně draho. Za porušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví  totiž hrozí pokuta až tři miliony korun.

Zdroj: CNN Prima news, ČTK.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky